maandag 28 januari 2013

halve marathon Egmond aan Zee 13/01/2013

verslagje pol:


13 januari 2013, Egmond aan Zee

Zondagmorgen om 8 u vertrokken we met z’n vieren naar Egmond aan Zee, 180 km verderop. Om 9.45 u arriveerden we in Heiloo, vanwaar een buspendeldienst ons naar Egmond bracht, dat volledig voor alle autoverkeer was afgesloten. In dit kleine stadje werden die dag dan ook meer dan  15000 lopers verwacht, en met slechts één toegangsweg zou een verkeerschaos anders onvermijdelijk zijn.
Een uurtje voor de start kleedden we ons om in de sporthal, een kilometer van de start, waar we vanwege de koude buiten nog wat bleven zitten, naar een plaatselijke fanfare luisterend die een gamma populaire deuntjes ten berde bracht.
 Rond 11.45 u, een dik half uur voor de start, besloten we ons naar het parcours te begeven. Mijn collega Tom Van Dyck, een loper die een tijd van net boven de 1u10’ waard is, maar nu gekwetst, was de begeleider (muilezel) van dienst. Met zijn nummer (50) en dus onder zijn naam zou ik dan ook de wedstrijd lopen.
Om 12.16 u werd de eerste start, deze van de dames, gegeven. Exact 9’17” later klonk het startschot voor de mannen. Deze 9’17” was de gemiddelde tijd die de dames trager liepen dan de heren in de vorige edities, het was dus een wedstrijd in de wedstrijd tussen dames en heren.
Na het startschot besloot ik dan maar te beginnen lopen, daarvoor was ik ten slotte dat hele eind naar Egmond gereden. De eerste 3 km liepen we door het stadje zelf, dan kwamen we op het strand, waarop we 7 km zuidwaarts moesten lopen. Het was soms een beetje zoeken om de mulle stukken te mijden, maar al bij al liep het prettig op dat strand. Na 4 km kwam ik door in 15’15”, daarna kon ik geen kilometers meer binnen de 4 ‘ lopen.  Mijn tempo gleed zelfs af naar ongeveer 4’15” per km. Omdat ik te weinig kilometers getraind had (ik besliste namelijk pas de week voordien om hier te starten), besloot ik mezelf zeker niet te forceren. Na kilometer 10 draaiden we van het strand af, over een berg van mul zand, richting duinen. Hier moesten we een tiental kms terug noordwaarts lopen, richting Egmond, over een glooiend pad door een prachtig duinengebied.  Ik kon mijn tempo van tussen de  4’05” en 4’15” vlot aanhouden. De laatste kilometer liepen we weer door Egmond zelf, tot de finish die ik na 1u26’00” bereikte.
Na het omkleden pendelden we met de bus weer naar Heiloo, en dan, na een iets minder vlotte uittocht aldaar terug richting Loenhout.
Het was een prachtige loopwedstrijd, zowel organisatorisch als qua parcours, en ook door het prachtige weer. In veel van de voorgaande edities werd de halve van Egmond geteisterd door barre winterse omstandigheden, nu kregen we waarachtig  een dun zonnetje te zien bij een temperatuur van enkele graden boven nul. 
Nog enkele cijfers : ik was ongeveer 360ste van 10700 finishers. Mijn gemiddelde hartslag was 156, mijn maximum 164. Mijn GPS gaf een afstand van 20,91 km aan, maar we gaan er vanuit dat zo ’n organisatie de juiste afstand hanteert, en dat we dus 21,1 km hebben gelopen.
Zeker voor herhaling vatbaar één der volgende jaren, deze halve marathon van Egmond aan Zee.
Groeten
De Pol      

1 opmerking:

  1. Golden Boy Stanny28 januari 2013 om 22:00

    De wedstrijd was zoals je verslag.De moeite en zeer aangenaam.Blijven gaan in het nieuwe seizoen zou ik zo zeggen.De sky is de ....

    BeantwoordenVerwijderen