vrijdag 13 december 2013

Ti m gaat vreemd: MTB-avonturen op de Pools-Tsjechische grens!

verslag sudety mtb challenge 2013

De sudety mtb challenge is een mtb wedstrijd in de sudeten, een bergketen op de grens van Tsjechië en Polen en vond plaats van zondag 28 juli tot vrijdag 2 augustus.
De deelnemers kwamen uit alle landen van Europa, zelfs een van Amerika.
Er waren ook verschillende Belgen, enkele kende ik van marathons in de Ardennen en Walter Aarts kende ik van de winterduathlons.

Op zaterdag rond 8 uur s' avonds kwamen ik en Ward aan in polen, het was er toen nog 35 graden.
Zondag was er de proloog, een klimtijdrit van 8 km met een hoogteverschil van 480 meter.
In de voormiddag was het al boven 30 graden toen we de rit verkende.
Rond half drie moest ik starten, er was telkens een halve minuut tussen de start van iedere deelnemer. Vandaag was simpel vanaf de start zo hard mogelijk naar boven rijden.
Onderweg stak ik veel rijders voorbij en na 34.38 minuten was ik boven met een gemiddelde hartslag van 181.
Ik eindigde op de 19 de plaats bij de solo man op 77 deelnemers en 34 ste in totaal met de duo's en masters bij op 190 deelnemers.

Maandag begon het echte werk met een rit van 89 km en 2100 hoogtemeters van Kudowa zdroi naar Kraliky in Tsechië.
Het was weer 35 graden dat maakte het nog extra zwaar. In de startklim was ik goed mee opgeschoven en ik zat goed op schema voor mijn plaats vast te houden, tot ik na 50 km lek reed achteraan. De tubelles pap werkte niet dus moest ik een binnenband steken. dat was noch redelijk snel gedaan maar in de daarop volgende afdaling reed ik verkeerd waardoor ik toch een hoop tijd verspeelde. Na 97 km en 5.21 u. kwam ik binnen op de 41 ste plaats en 80ste algemeen.

Dinsdag ging de rit van Kraliky naar Stronie Slaskie terug in Polen, 80 km en 2614 hoogtemeters.
Er was in de nacht een stevig onweer en het was niet meer zo warm.
Vandaag was het tot km 25 veel klimmen, daarna volgde een zeer technische afdaling van 1,5 km met veel rotsen en wortels en stukken van meer dan 30 % naar beneden, echt mountainbiken zoals ik het graag heb. Daarna was het terug klimmen en een technische afdalingen tot het einde, er zaten bijna geen vlakke stukken in vandaag.
na 4.30 u. kwam ik binnen op de 15 de plaats en 32 ste algemeen, vandaag ging het goed en heb ik toch wat plaatsen terug gepakt na gisteren.

Woensdag ging de rit van Stronie Slaskie naar Zloty stok, 60 km en 2024 hoogtemeters.
Vandaag is de kortste rit maar wel de rit waar het langst over gesproken zal worden, volgens de Nederlanders ging het helemaal nergens over en hat het niets met mtb te maken.
Eerst was er een lange startklim tot km 12 waar ik goed mee kon opschuiven, daarna volgde een super technische afdaling waar er veel te voet stonden, daarna terug klimmen tot km 25 en daar begon het pas echt met een single track van wel 25 km met overal wortels en rotsen over het grenspad tussen Tsjechië  en Polen. Het ging constant op en af met veel heel steile klimmen en afdalingen en enkele wandelstukken omdat er gewoon niet te fietsen was door de rotsen. Hier had ik graag een achtervering gehad want het bolde nergens en had wel veel last van mijn rug maar dat was bij iedereen hoorde ik achteraf. Daarna volgde nog 2 steile klimmen en een afdaling met overal wortels, ik reed precies met een vaste vork vandaag want de polsen deden toch wat pijn. Na 4.23 u. was ik binnen op de 17 de plaats en 31 ste algemeen, dus weer enkele plaatsen opgeschoven in het klassement.

Donderdag ging de rit van Stronie Slaskie naar Walim, 73 km en 2501 hoogtemeters
De 4 de rit was weer veel klimmen, na 4 ritten kende ik ook de andere deelnemers die altijd in mijn buurt waren en werden er van in het begin groepjes gevormd, tot km 30 ging het redelijk snel met klimmen over brede paden, en enkele mooie afdalingen.
Daarna was het bijna altijd klimmen over wortelpaden en losse stenen tot km 70, er zat geen meter vlak in. de laatste 3 km was afdalen over rotsen en losse stenen tot de aankomst.
Na 4 uur en 6 minuten kwam ik binnen op de 10 de plaats en 21 ste algemeen, vandaag ging het echt super goed.

Vrijdag ging van Walim terug naar Kudowa Zdroj, 79 km en 2267 hoogtemeters.
De laatste rit begon met een zeer steile startklim gevolgd door een snelle afdaling en terug een lange klim. Daarna ging het weer over het grenspad met korte steile klimmen, afdalingen en veel wortels. In het midden van de rit zat er een verbindingsstuk van bijna 15 km over de weg, daarna volgde de laatste lange klim en de afdaling over het zelfde pad als de proloog van zondag naar de aankomst in Kudowa Zdroj.
Vandaag eindigde ik op de 14 de plaats en 24 ste algemeen in 4.26 uur.

In totaal hadden we 377 km afgelegd met 11539 hoogtemeters.
Ik eindigde als 16 de solo rijder in het eindklassement op 110 deelnemers en als 2 de Belg.
Alles was ook goed geregeld, de hotels waar we sliepen en het eten was in orde.

foto's komen nog

2 opmerkingen:

  1. Nogmaals proficiat Tim!
    Mooie prestaties


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Golden Boy Stanny15 december 2013 om 21:41

    amai Tim goe bezig. Respect man sterke uitslagen.

    BeantwoordenVerwijderen