maandag 26 mei 2014

duatlon Rijkevorsel 24/05/2014

De Paul Heeft weer zwaar uitgehaald

Altijd een fijne wedstrijd, deze duatlon die bestaat uit 4,2 km lopen - 21,8 km fietsen – 2,05 km lopen. Het was droog en een graad of twintig, ideaal weer dus. Van het WOP waren Dré Billet, Joren Van Den Kinschot en ikzelf van de partij. Topfavoriet van het totale deelnemersveld was Tim Brydenbach.
Omstreeks 18u30 klonk het startschot, en we vertrokken met zo ‘n 170 lopers voor de eerste 4,2 km. Ik vertrok vanop de vierde rij, omdat ik die pijlsnelle starten al lang niet meer aankan. In de eerste bocht, na zowat 200 m, hing ik ongeveer 60ste.  Ik moest een tandje bijsteken, want Dré, Joren en ook Koen Van Velthoven liepen zeker 20 plaatsen voor mij. Na ongeveer 2 km, bij het ingaan van de 2de loopronde, liep ik in een groepje met Joren, Dré en ook Peter Brosens, die vorig jaar juist achter mij was gefinished. We liepen ongeveer op de 40ste plaats. Koen V.V. kreeg het moeilijk en zou daar afhaken. Voor de eerste keer dit jaar had ik een sterk gevoel tijdens een loopwedstrijd, en na 3 km kon ik nog wat versnellen. Ik arriveerde ongeveer als 30ste na 15’10” (3’37”/km) bij mijn fiets, Dré volgde op een tiental seconden, Peter Brosens nog iets verderop.
Bij het fietsen zat ik snel in een groep van een 7-tal renners, en we legden er duchtig de pees op. Toch werden we na een ronde bijgehaald door een groep van nog een 8-tal, met daarin de jeugdige Wuustwezelnaren Stef Coninx, Robbe Janssens en Jens Van Looveren, zodat we met een aanzienlijk pelotonnetje konden fietsen. Enkele duo-renners trokken serieus door, ik merkte dat volgen het enige was dat ik kon doen. En dat vond ik zelfs niet erg. Wat mij wel zorgen baarde, was dat wij met 15 zouden moeten binnenfietsen, wat met de smalle ingang van de wisselzone een probleempje dreigde te worden. Maar het lot hielp een handje, een goede kilometer voor de wissel brak de groep in twee en ik kon, met een uiterste krachtinspanning, bij het eerste stuk aansluiten. We namen nog een kleine 20 seconden op de gelosten. De entree in de wissel was er echter niet minder chaotisch door, de duo’s in onze groep vonden niet beter dan 1 meter na de balk hun nummer door te geven, en dan te blijven staan zodat heel de boel blokkeerde. Ik wurmde mij voorbij hen, hing mijn fiets weg, deed de helm af en startte samen met Stef Coninx voor mijn afsluitende 2 km. Tot mijn verbazing zag ik dat Peter Brosens, die een superwissel moest hebben gehad, een 50 m voor mij liep, en ik naderde geen meter. Omdat ik vermoedde dat het misschien wel eens om de eerste plaats bij de 45+ zou kunnen gaan, moest ik doorbijten en niet vertragen. Na 500 m kwam Jens Van Looveren mij voorbijgesneld, ik nestelde mij moeizaam in zijn zog. Ik zag ook dat we langzaam op Peter  begonnen in te lopen, en enkele honderden meters verder hadden we hem bij de lurven. Even nog wat versnellen tijdens het voorbijsteken, en doen alsof het moeiteloos gaat. Peter kon inderdaad niet aanpikken, zodat ik dacht naar de overwinning te lopen, alhoewel men natuurlijk nooit weet wie er allemaal voor je loopt en hoe oud die zijn. Ik verzwakte niet en liep de 2,05 km in 7’37” (3’43”/km). Peter Brosens verloor nog een dikke 20 seconden en ploegmaat Dré, die bij het fietsen had moeten afhaken en in een mindere groep terechtkwam, eindigde anderhalve minuut na mij. Ik dacht dat de overwinning binnen was. Niet dus, want op het podium werd ik in de reeks van de + 45 jarigen op de derde plaats gezet na twee kerels van… net 40 jaar, iets wat ik nadien pas te weten kwam zodat ik de organisatie hier niet fijntjes attent op kon maken.
Ik was echter zeer tevreden met mijn wedstrijd, en de trappist nadien met Dré en nog enkele WOP-supporters smaakte er niet minder om.  De wedstrijd bij de jongelingen werd trouwens gewonnen door favoriet Brydenbach, voor Tom Steenackers  en Pieter Van Dyck. 1 opmerking: